Distribuie

Inainte de unitatea in vorbe, cuvinte, fapte, ganduri si actiuni oamenii se unesc mai intai intr-o viziune/perspectiva asupra vietii.

De aceea pentru noi este foarte important sa ne marturisim viziunea noastra asupra aspectelor de sanatate, hrana si remedii pe care le gasim in natura.

Credem cu tarie in citatul Sfantului Nicolae Velimirovici:

De ce se închid norii când câmpiile sânt însetate de ploaie, şi se deschid atunci când câmpiile nu vor ploaie?
Din pricina răutăţii oamenilor, firea s’a turburat şi şi-a lepădat rânduiala.

Ştii tu oare, fiule, de ce ţarinile rodesc slab primăvara, iar vara dau recoltă proastă?
Pentru că şi fiicele oamenilor îşi urăsc rodul pântecelor lor şi îl ucid în plină creştere.

Ştii tu oare, fiule, de ce izvoarele seacă şi roadele pământului nu mai au gustul de odinioară?
Din pricina păcatelor oamenilor, prin care a intrat neputinţa în toată firea.

Ştii tu oare, fiule, de ce neamul biruitor rabdă înfrângeri din pricina neînţelegerii din lăuntru şi din pricina vrajbei, şi mănâncă pâinea amărită de lacrimi şi urâciune?
Deoarece i-a biruit pe vărsătorii de sânge din jurul său, dar nu i-a biruit pe cei din lăuntru.

Ştii tu oare, fiule, de ce maica nu îşi poate îndestula fiii?
Pentru că, alăptându-i, nu le cântă cântecul dragostei, ci cântecul urii faţă de vecini.

Ştii tu oare, fiule, de ce oamenii s’au urâţit şi au pierdut frumuseţea străbunilor?
Din pricină că au lepădat chipul lui Dumnezeu, care din lăuntru, din suflet, dăruieşte frumuseţe feţei şi au pus pomezi pământeşti.

Ştii tu oare, fiule, de ce s’au înmulţit bolile şi înfricoşatele molime?
Pentru că oamenii au început să creadă că sănătatea este furată de la natură şi nu dăruită de Dumnezeu. Iar ceea ce e răpit cu sila, cu îndoită silă trebuie apărat.

Ştii tu oare, fiule, de ce oamenii se luptă pentru pământ şi nu se ruşinează de asemănarea lor cu cârtiţele?
Pentru că pământul le creşte prin inimă, iar ochii văd doar ceea ce creşte în inimă. Şi pentru că, fiul meu, păcatul prea mult îi slăbeşte în lupta pentru ceruri.

Nu plânge, fiule, în curând Domnul va veni şi va îndrepta toate.

De aceea, chiar daca vom folosi cuvantul „sanatos/sanatate” sa ne fie ingaduita aceasta scapare care poate avea si are valente diferite de la persoana la persoana. (De exemplu semintele de susan sunt sanatoase pentru anumite persoane – oferindu-le bogatie de nutrienti dar pentru alte persoane pot fi alergenice punandu-le viata in pericol). Retine ca tu esti responsabili sa fii informat de la specialisti (medici) despre starea ta de sanatate si despre regimul/dieta pe care trebuie s-o urmezi!

Ne dam seama si subliniem ca semnificatia acestui cuvant (sanatate/sanatos/mai sanatos etc) difera de la persoana la persoana! Neputinta noastra in amalgamul informatiilor si factorilor individuali si personali nu ne permite sa ne consideram autoritari si dictatori, fixisti si extremisti, vesnic detinand informatii adevarate, astfel incat atunci cand utilizam acest cuvantul sa-l consideram de vreun „adevar absolut”!

Si probabil acest lucru este valabil pentru multe cuvinte pe care le vom utiliza – pentru aceste considerente rugam pe fiecare sa fie cu ingaduinta si sa decida singur sau la sfatul unui specialist daca informatiile prezentate pe acest site i se potrivesc sau nu!

Avand acest concept in minte ne dam seama ca multe de la noi nu putem face: nici vindecari, nici preveniri, nici insanatosiri, nici „gustari/gatiri sanatoase 100%” (pentru ca asa ceva nu exista).

Dar totusi ni se cere un discernamant fata de actiunile noastre, o cale de mijloc si nu o cale extremista.

Iata cateva exemple pe care le consideram extremiste:

 • extremist este sa mananci tot ce gasesti in comert fara sa te informezi
 • extremist este sa mananci non-stop de la fast food
 • extremist este sa te hranesti non-stop de la catering si diverse restaurante
 • extremist este sa bagi in gura si in stomac tot ce apuci
 • extremist este sa imbratisezi toate „modernismele” ce-ti sunt bagate pe gat de societatea de cosum

Dar extremist este si sa:

 • crezi ca tot ce faci este sanatos
 • sa crezi ca-ti poti pregati o mancare sanatoasa pe baza informatiilor pe care le detii – acest lucru inseamna sa consideri informatiile absolut adevarate si neschimbabile – avand asupra lor un control desavarsit si TOTAL. (Dar cu totii ar trebui sa stim si sa fii observat pana acum, ca aceasta „stiinta absoluta” isi schimba perspectiva si „noile descoperiri” de la an la an – ca sa nu mai vorbim de la epoca la epoca. Plus ne este practic IMPOSIBIL sa detinem si sa controlam o infinitate de informatii!).
 • extremist este sa consideri ca informatiile pe care le aflii din „surse de sanatate” sunt adevarate si ca „le stii pe toate”
 • extremist este sa te stresezi cu retetele, cu remediile si cu tot ce faci, cautand non-stop potirul sanatatii vesnice – (nu-l vei gasi in natura si materia vesnic supusa procesului degradarii!)

Iata deci extremismul cu cele doua laturi ale sale. Nu-ti imputa nimeni vreo vina. Ci probabil daca te-ai regasit in vreuna dintre aceste doua laturi, esti si tu ca si noi o victima a marketingului! Si acest lucru ti-l marturiseste un marketer!

Motivatia oamenilor de a cumpara se realizeaza de catre diverse grupuri de interese prin FRICA – unealta utila in marketing si manipulare. Frica si recompensa te motiveaza, iti dau un sut in fund sa le cumperi produsele! Problema apare (si apare des) cand aceste grupuri de interese urmaresc doar profitul. Orbiti de profit nu mai cauta interesul clientului ci doar al lor!

Si asa se intampla in 99.98% din cazuri! De aceea toate „informatiile” pe care le citesti din domeniul comertului de consum sau al comertului de sanatate alternativa sau ale comertului de suplimente sau ale oricarui comert vor fi contaminate de dorinta de imbogatire si profit ale detinatorilor acelor afaceri!

De aceea, solutia propusa de noi este sa nu fii fixist! Sa fii in pace si sa faci totul cu pasiune si multa liniste!

De asemenea, iti spunem de pe acum, ca si noi realizam si investim efort personal, timp si bani in acest site din urmatoarele motive: pasiune pentru acest domeniu, pasiune pentru online si venituri finaciare!

Cu toate acestea ne asumam, sa fim pe cat putem (in neputinta noastra) de sinceri cu tine. Neputinta noastra se datoreaza din multe motive printre care amintim pe cele mai importante: omul nu le poate stii pe toate (ce crezi ca adevarat, maine se poate adeveri a fi fals) si de asemenea si noi la randul nostru suntem „poluati” de diversitatea si multitudinea de „informatii” – care mai de care mai adevarata! Pe cat putem ne vom stradui sa-ti prezentam informatiile obiective dar si cele filtrate prin experienta noastra (buna sau rea – asa cum ne-a fost data).

Principiul de baza dupa care ne vom ghida este:

Nu Detinem Adevarul Absolut Si Nu Vom Fi Extremisti/Fixisti!

De aceea, pe siteul nostru vei gasi o varietate de informatii (de exemplu retete cu ulei prajit sau la cuptor, sau retete cu carne, sau prajituri cum facea odata bunica!) pe care le consideram mai utile decat altele!

De exemplu: mai util consideram ca este sa mananci o friptura cu cartofi copti la cuptor decat un hamburger de la un fast food!

Acest exemplu pentru un „vegetarian-nazist” poate fi considerat scandalos. Dar pentru noi, cei care nu dorim sa fim fixisti, putem considera ca o astfel de reteta este utila pentru cineva care se afla la inceput si doreste sa faca pasi spre o viata mai sanatoasa si mai tihnita(Si asta ti-o zice tot un „nazist al vegetalelor”!)

Diversele sisteme filosofice (moderne, newage, orientale, etc.) naturiste, medicale, doctoricesti si asa mai departe, au considerat si considera ca SOLUTIA este la natura (in materie):

 • dinspre natura spre trup si spre suflet
 • dinspre materie spre suflet
 • de la materie la materie (de la natura spre trup, de la medicamente farmaceutice spre trup si tot asa)

Aceste sisteme filosofice desi „afirma” contrariul ( caci „chipurile” ele ar merge dinspre suflet spre trup/materie), au toata concentrarea pe materie: prin diversele exercitii psiho-somatice, prin diversele regimuri, exercitii si activitati. De multe ori aceste „tratamente” iti pot da o stare de bine (acoperind problemele principale si nerezolvandu-le). Aceste stari psihologice confundate cu stari sufletesti pot fi date la fel de bine si de droguri si medicamente!

Noi consideram ca alegerea caii de mijloc (aurea mediocritas- aurita calea de mijloc!) este cea mai buna si mai pasnica si linistitoare solutie.

De aceea:

 • Nu te vom sfatui cu extremism sa-ti pui nadejdea absoluta in diversele suplimente, medicamente, diete, remedii, retete si exercitii minune („chiar daca ele au dat rezultate pentru mii si miloane de oameni!” – poate in cazul tau nu vor da rezultate! – si asta nu este „gandire negativa” ci este gandire realista – de moarte nu scapa nimeni si nu vom incerca sa oprim „trenul mortii” sau un tren real cu „puterea mintii” si a „mestesugului nostru”)
 • Nu vom considera ca in natura se gaseste DOAR sanatate – ci in natura gasesti destule plante care te pot droga si otravi !
 • Intotdeauna iti vom spune si te vom trimite la medic, la doctor, la specialist! Unii dintre ei sunt totusi mai informati decat alti „gurusi si maestrii moderni” (care propovaduiesc nu o STIINTA ci o PSEUDO-STIINTA – marketing si concepete babesti/filosofice/orientale amestecate cu stiinta!)

Inca o data, insistam pe discernamant! Recomandam sa nu-ti creezi iluzii!

In Concluzie, Autorii Acestui Site Isi Propun Sa:

 • ofere o solutie alternativa la consumerismul zilelor noastre
 • sa ofere remedii si retete cat mai apropiate de natura – asa cum a lasat-o Dumnezeu (oare mai gasim in era noastra vreo samanta nealterata, nemodificata? oare mai gasim undeva un aer curat? o apa curata? un pamant curat?)
 • sa ofere retete „slow-food” (si totusi usor de realizat) pentru un mod linistit de viata
 • sa ofere mici paleative pentru diverse probleme (AVERTIZARE: pentru unele persoane vor functiona, pentru unele nu iar pentru alte persoane pot sa apara reactii adverse – asa ca inainte de orice consulta medicul si specialistul !)
 • sa ofere mici paleative pentru simptome si probleme fizice (repetam: intotdeauna consulta un medic/doctor/specialist pentru ele!)
 • sa ofera solutii practice, economicoase si cat mai naturiste pentru diverse probleme

Ne dorim totusi si lucram cu speranta ca informatiile oferite pe naturolog.ro vor aduce totusi un plus de valoare cititorilor nostri! Cu siguranta, noi ne vom stradui (pe cat ne sta in putere!) sa indeplinim acest lucru cu maxima RESPONSABILITATE si constiinciozitate!

Realizam si te rugam si pe tine sa realizezi ca  „solutiile/remediile/retetele” la unele persoane poate vor functiona, la altele poate nu si la alte persoane poate vor da exact efectul contrar!

Deci daca ai vreo problema pe care o consideri grava, te rugam sa nu-ti pui nadejdea in noi si articolele noastre! Textele si materialele prezentate si publicate de noi nu reprezinta solutii in care sa-ti pui nadejdea. Nadejdea ta trebuie sa fie in alta parte! Informatiile si textele si materialele publicate de noi, te rugam sa le consideri ceea ce sunt: niste sfaturi pe care poti sa alegi sa le utilizezi sau nu in viata ta. Nimic miraculos!

De asemenea, te rugam sa constientizezi si sa-ti asumi responsabilitatea utilizarii diverselor retete si remedii publicate pe acest site si inainte de orice utilizare sa consulti medicul, farmacistul si/sau vreun expert atestat in terapia naturista/fito-terapie/dieta/etc.

Retine: aceste articole, remedii, retete sunt publicate doar cu scop informativ si nu cu vreun scop de prevenire, vindecare, insanatosire!