Naturolog.ro

Rețete și remedii din natură

strănutul
Distribuie

Știați că? va cuprinde o serie de articole extrem de utile ce ne vor ajuta să înțelegem mai bine anumite senzații, simptome, informații.

Fiind sezonul răcelii și al gripei, am decis să vă informăm cu privire la strănut.

În primul rând să definim strănutul.

strănutul
Sursă Poză: rantlifestyle.com

Strănutul este un act reflex declanșat de excitații cu punct de plecare nazal și constând dintr-o expirație forțată cu glota închisă. Cu alte cuvinte, este un proces semi-autonom de curățire a căilor respiratorii ca reacție la pătrunderea unor particule iritante în acestea. Este caracterizat de expulzarea convulsivă a aerului din plămâni. Are loc în următoarele etape:

  • Plămânul acumulează cât mai mult aer printr-o inspirare profundă
  • Ochii se închid datorită unui reflex
  • Glota se blochează pentru moment
  • Diafragma se îngustează, iar presiunea interioară a corpului crește brusc și considerabil
  • Coardele vocale scot un sunet specific însoțit de o expirare bruscă. 
 (Sursă: ro.wikipedia.org)

  • Strănutul părăsește cavitatea bucală cu viteza de aproximativ 250 km/h, și ajunge la o distanță de 200 de ori mai mare decât locul în care se află persoana care strănută.

  • Strănutul se propagă extrem de rapid prin sistemul de ventilație al locului unde strănutăm, astfel că microbii se împrăștie extrem de rapid, inclusiv în locuri și la distanțe nebănuite.

  • Strănutul este foarte periculos în condițiile în care persoana care strănută încearcă să îl controleze, deoarece, dacă strănutul este prea puternic, aceasta își poate rupe o coastă și dacă se încearcă reținerea strănutului, în creier sau în măduva spinării se poate sparge vreo venă, fapt care poate avea consecințe letale.

  • De asemenea, când strănutăm, ținem ochii închiși, instinctual, deoarece dacă ne forțăm să ținem ochii deschiși, aceștia pot ieși din orbite.

Ți-a plăcut articolul?
The following two tabs change content below.
Pasionată de natură, mâncare vegană, rețete și remedii naturiste. --> Abonează-te gratuit la newsletter (apasă aici) pentru a păstra legătura! Autor al cărții Rețete Alese Pe Îndelete Culese

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. mai mult

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.

Închide