pâine-la-ceaun-fără-frământare

Pâine Cu Maia, La Ceaun Fără Frământare

Astăzi am încercat o pâine ”fără efort”, pâine cu maia, fără frământare (din făină albă). De ce numesc această pâine fără frământare? Ei bine, pentru că nu mi-a murdărit niciun deget de făină sau cocă! Cum am reușit? Am folosit tehnica ”strech and fold” cu o lingură de bucătărie din plastic dur (folosită pentru tigăile de teflon).

pâine-maia

Ingredientele de care avem nevoie:
– 500 gr făină albă
– 300 gr apă
– 1 linguriță de sare
– 40-50 gr maia
– 1 lingură de ulei

Mod de preparare pâine cu maia fără frământare:

Tudor Mateescu aici. Hai in comunitatea Naturolog.

4 Retete Naturale: Superbe si Gratuite!

Reteta 1 o primesti instant, dupa ce ai completat formularul de mai jos.

Pas 1. Am pregătit de seara (la ora 22:00) plămădeala pentru pâine, în următoarele cantități:

  • Faină Fermentată – 166.5 gr
  • Maia Hidratare 100% – 41.625 gr
  • Apă – 99.9 gr
  • Total Plămădeală (Preferment) – 286.4 gr
  • Hidratare Plămădeală – 64.44%

Pas 2. A doua zi, dimineață (la ora 08:00) am încorporat plămădeala cu restul de făină și apă, treptat, împreună cu lingura de ulei (am folosit ulei de floarea soarelui presat la rece).
Aici începe distracția! În sensul că tot amestecul l-am făcut cu celebra lingură de bucătărie, din plastic dur! Nu am băgat deloc mâna în făină și aluat! Simplu și curat!

Pas 3. După ce am amestecat bine, am lăsat 1h (până la 9:00) să se liniștească. La 9:00 am reluat procesul de frământare cu lingura, în toate direcțiile, pentru a o încorpora bine.

Pas 4. După ce am amestecat bine, am mai lăsat 1h (până la 10:00) să se liniștească (acoperit). La 10:00 am reluat procesul de frământare cu lingura, în toate direcțiile, pentru a o încorpora bine. Tot acum am dat drumul la cuptor la temperatură maximă.

Pas 5. Am lăsat cuptorul să se încălzească bine 40 minute, timp în care am luat coca și am transferat-o într-un ceaun uns cu puțin ulei și tapetat cu făină de griș (pentru a nu se lipi coca).

paine-29apr2015-11 paine-29apr2015-10

Pas 6. Peste 40 de minute am băgat ceaunul la cuptor, umezind suprafața de deasupra (cu o pensulă și apă).

paine-29apr2015-14

Pas 7. Am lăsat ceaunul la cuptor, la temperatură medie, aproximativ 40 de minute, până s-a pătruns bine.

pâine la ceaun

Pas 8. Am scos pâinea și am pus-o pe un grătar pentru a se ”liniști”, acoperind-o cu un prosop de bucătărie, de bumbac.

Pas 9. Peste 30 de minute (nu am avut răbdare mai mult) am tăiat pâinea pentru a vedea cum s-a copt și, bineînțeles pentru a gusta din ea.

Rezultatul? Pâinea mea cu maia la ceaun, fără frâmântare, fără mâini murdare și fără efort, senzațională! Vă invit să testați această rețetă și să mâncați sănătos!

Ți-a plăcut articolul?
The following two tabs change content below.
Pasionată de natură, mâncare vegană, rețete și remedii naturiste. --> Abonează-te gratuit la newsletter (apasă aici) pentru a păstra legătura! Autor al cărții Rețete Alese Pe Îndelete Culese

Latest posts by Daniela Rusu (see all)

4 thoughts on “Pâine Cu Maia, La Ceaun Fără Frământare”

  1. Arata bine painea! Ce inseamna temperatura maxima? Cate grade Celtzius? Unde gasim ‘maia’? Bunica mea imi amintesc ca facea maiaua din aluat pastrat de la o paine la alta. In ziua de azi unde gasim sau cum o facem? Multumesc.

     
    1. Buna, Adriana. Am spus temperatura maxima, referindu-ma la cuptorul aragazului meu (normal, Arctic) – presupun ca 250grade. Maiaua eu o am de la colegul meu, Tudor, co-fondatorul acestui blog. Se face dintr-un amestec de faina cu apa, lasata la fermentat (de aici si termenul de faina fermentata). Promit sa revin, cat de curand cu reteta! Si da, painea cu maia este total diferita de painea cu drojdie! Multumesc, o zi excelenta!

       
  2. minunata reteta dar nu ne spune si de unde luam faina fermentata, maia, plamadeala etc, adica toti termenii aia ca in afara de faina, apa si sare nu stiu ce e cu ei.

     
    1. Buna. Mare dreptate ai. Promit sa revin, intr-un articol viitor la o reteta de maia. Eu am primit maiaua de la colegul meu, Tudor (se gaseste si de cumparat). Faina fermentata este un amestec de apa cu faina, lasat la fermentat. Multumesc, o zi excelenta!

       

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *