De obicei ni se răspunde simplu: nu, acest lucru nu este posibil. Din contra, îndulcitorii artificiali pot provoca diverse boli de la cancer la boli cardiovasculare. Însă conform unui studiu recent s-a descoperit că zaharina, un substitut foarte popular al zahărului poate contribui la vindecarea anumitor tipuri de cancer.
Ce să mai credem? Pe cine să mai credem?
Să vedem ce zic studiile întâi. O echipă de cercetători de la Colegiul Medicilor din Florida au testat modul în care zaharina interacționează cu o proteină regăsită în celule canceroase agresive (anhidraza carbonică IX).

Această proteină reglează pH din interiorul și din jurul celulelor canceroase, permițându-le să se împrăștie și să se metastizeze în alte părți ale corpului. Aceasta se regăsește în cazul diverselor tipuri de cancer (sân, plămân, prostată, pancreatic sau rinichi).
Cercetătorii susțin că dacă se blochează activitatea acestei proteine se poate stopa procesul de dezvoltare a celulelor canceroase.
„Sunt extrem de uimit de modul în care o simplă moleculă ca zaharină, un produs pe care mulți oameni îl folosesc zilnic în cafeaua lor, poate avea aceste efecte asupra tipurilor agresive de cancer” a declarat doctorul Robert Mckenna, conducătorul studiilor de cercetare din cadrul Universității din Florida.
Momentan cercetătorii utilizează castroligrafie cu raze X pentru a determina modul în care acesta proteină denumită CA IX este conectată cu zaharina. Rezultatele sunt folosite pentru a îmbunătăți tratamentele anti-cancer și pentru a dezvolta medicamente care pot încetini creșterea acestor celule canceroase, făcându-le mai puțin rezistente la chimioterapie. Efectele zaharinei sunt testate în acest stadiu incipient pe celulele cancerului la sân și la ficat.
Desigur asta nu înseamnă că zaharină este antidotul cancerului. Cercetătorii au declarat că aceste descoperiri nu garantează că adăugarea zaharinei în dieta zilnică va stopa cancerul. Însă aceste descoperiri pot oferi un punct de plecare pentru dezvoltarea medicamentelor anti-cancer plecând de la un ingredient ce era considerat până de curând cancerigen. Ca să vezi ironia sorții!


Latest posts by Mihaela Turcu (see all)
- Cât de benefice sunt cerealele integrale pentru sănătate? - octombrie 12, 2015
- 5 Motive Sa Mănânci Avocado Zilnic - octombrie 6, 2015
- 15 moduri de a utiliza uleiul de cocos - mai 22, 2015