Calciul este extrem de important în alimentația și sănătatea oamenilor. Împreună cu alți ioni precum magneziu, potasiu, sodiu și carbonați, calciul ajută la întărirea oaselor și dinților. Lipsa calciului sau un nivel de calciu scăzut poate afecta corpul pe termen lung cauzând osteoporoză (oasele devin mai fragile și predispuse la fracturare).
Totodată, calciul contribuie la coagularea sângelui, la contracții musculare, stimulează lactația, favorizează absorbția vitaminei B12 și ajută activitatea cardiacă.
Cu toții știm că produsele bogate în calciu sunt lactatele (lapte, brânză, unt) și unii încearcă să consume mai multe astfel de produse pentru a se asigura că sănătatea lor rămâne pe făgașul cel bun. Însă ceea ce nu foarte multe persoane știu este că există și alte surse de calciu în afară de lactate.
Care sunt alimentele bogate în calciu?

1. Legumele verzi – acest tip de legume (broccoli, varză Kale, varză, spanac) îți pot asigura minim un sfert din nevoile zilnice de calciu. Însă calciul nu este singurul avantaj adus de aceste legume. Primești și vitamina A (nutrienți care îmbunătățesc vederea) și vitamina C (contribuie la lupta împotriva cancerului). O cană de legume verzi gătite conține 268 miligrame de calciu. Deși în tradiția populară legumele verzi sunt gătite cu unt și combinate cu grăsimi nocive, ele pot fi gătite și cu ulei de măsline sau usturoi.
2. Somonul – toată lumea îl cunoaște pentru conținutul excelent de grăsimi sănătoase. Însă ce mulți nu știu este că somonul este bogat în calciu și vitamina D (acestea două sunt mereu în combinație pentru a facilita absorbția de calciu). Somonul sălbatic este bogat în nutrienți și sărac în mercur.
3. Portocale – e ciudat să spui că portocalele au un conținut ridicat de calciu, însă este pe deplin adevărat. Știai că o felie de portocală conține 52 mg de calciu, vitamina C, A, potasiu, fibre și antioxidanți? Asta înseamnă că un pahar de suc de portocale poate înlocui cu succes paharul cu lapte de la micul dejun.

4. Migdale – migdalele nu sunt doar o bogată sursă de calciu dar și de vitamina E. Acestea ajută la menținerea sănătății unghiilor și părului. Sunt ușor de consumat fie ca gustare, fie la micul dejun combinate cu cereale. Asta da o metodă bună de a te bucura de un gust desăvârșit și de a-i asigura corpului tău doza necesară de calciu.
5. Semințe de in – acestea reprezintă o sursă deosebită de calciu (256 mg/100 g) dar și de grăsimi omega-3. Este recomandat consumul de semințe de in întregi în detrimentul uleiului de in care își pierde din calciu în sistemul de procesare. Aceste semințe au și o influență bună asupra sistemului intestinal, dovedindu-se de folos în cazul constipației.
Aceste alimente bogate în calciu îți pot păstra sănătatea și vitalitatea!


Latest posts by Mihaela Turcu (see all)
- Cât de benefice sunt cerealele integrale pentru sănătate? - octombrie 12, 2015
- 5 Motive Sa Mănânci Avocado Zilnic - octombrie 6, 2015
- 15 moduri de a utiliza uleiul de cocos - mai 22, 2015
foarte interesant si bine explicat!
Multumim 🙂