sănătatea-ficatului

10 alimente ce menţin sănătatea ficatului

Corpul nostru este alcătuit din numeroase elemente esenţiale, asemenea unui puzzle. Fiecare piesă joacă un rol esenţial în buna funcţionare a organismului nostru. Ficatul nu face excepţie de la această regulă, iar menţinerea sa sănătoasă ar trebui să fie principala grijă a celor care vor să aibă o viaţă echilibrată şi lipsită de griji.

Cu toate acestea, ritmul agitat de viaţă, factorii poluanţi, stresul constant, precum şi mâncarea gătită necorespunzător sau procesată pot afecta foarte mult ficatul. Din aceste motive este recomandată introducerea unor alimente sănătoase în dieta zilnică. Însă, care sunt cei mai buni adjuvanţi pentru sănătatea ficatului tău?

grapefruit

1. Grapefruit – datorită aportului crescut de antioxidanţi şi vitamina C, grapefruitul este unul din cele mai bune fructe ce curăţa ficatul. Un pahar de suc de grapefruit proaspăt stors, poate stimula producţia de enzime hepatice şi poate elimina celulele cu risc ridicat de a deveni cancerigene.

Tudor Mateescu aici. Hai in comunitatea Naturolog.

4 Retete Naturale: Superbe si Gratuite!

Reteta 1 o primesti instant, dupa ce ai completat formularul de mai jos.

nuci
Sursă Poză: dietetik.ro

2. Nuci – nucile conţin cantităţi mari de arginină, ajutând la dezintoxicarea ficatului. Pe lângă asta, nucile mai conţin şi acizi graşi Omega-3 care încurajează curăţearea hepatică.

ceai-verde
Sursă Poză: blog.aimgroup.ro

3. Ceai verde – acest tip de ceai conţine antioxidanţi ce au un efect benefic asupra corpului, în general. Datorită conţinutului bogat de catechină, ceaiul verde este un elixir al sănătăţii, ajutând ficatul să elimine toxinele şi să menţină sănătatea celulelor hepatice.

usturoi
Sursă Poză: cefacemimi.ro

4. Usturoi – Datorită aportului bogat de seleniu şi alicină, usturoiul are efecte extraordinare în curăţarea şi regenerarea ficatului. Consumul regulat de usturoi s-a dovedit a avea efecte pozitive şi în cazul răcelilor, întărind sistemul imunitar.

uleiuri presate la rece
Sursă Poză: gatesteinteligent.ro

5. Uleiurile – uleiurile presate la rece (măsline, cânepă, seminţe de in) sunt recomandate în dieta celor cu probleme ale ficatului. Consumate cu moderaţie, acestea pot ajuta la eliminarea toxinelor din corp şi pot reda sănătatea organismului.

legume
Sursă Poză: nutritionist.info.ro

6. Legume – legumele precum conopida, broccoli, sfecla şi morcovii au acţiuni benefice asupra organisumul şi implicit asupra ficatului. Introduse în alimentaţia zilnică, acestea pot favoriza eliminarea desşeurilor din sânge şi din organe.

fructe
Sursă Poză: bebelu.ro

7. Fructele – un măr pe zi ţine doctorul departe. V-aţi întrebat vreodată de ce? Merele conţin pectină, o substanţă care sprijină eliminarea toxinelor din tractul digestiv. Tot pe această direcţie merge şi avocado, un fruct care ajută corpul să producă glutation, un compus ce are efect purificator pentru ficat.

curcumina
Sursă Poză: laboratoriostegor.wordpress.com

8. Curcumin – un produs relativ nou în alimentaţia românească, curcuminul este extrem de benefic pentru organism. Acesta stimulează ficatul şi îl menţine activ pentru a putea procesa mai uşor substanţele introduse în organism.

cereale-integrale
Sursă Poză: fundita.ro

9. Cereale integrale – acest tip de cereale este recomandat în detrimetrul făinii albe. Orezul brun, de exemplu, conţine vitamina B, o vitamină care îmbunătăţeşte funcţia hepatică şi ajută la decongestionarea ficatului.

varza

10. Varza – şi nu în ultimul rând, varza este şi ea o legumă care ajută la detoxifierea organismului. Este recomandat consumul de supă, salată sau suc de varză pentru “resetarea” ficatului, precum și pentru dezintoxicarea organismului.

Un ficat sănătos înseamnă o viață sănătoasă. Dacă principalul motor de curățare al organismul se strică, atunci și sănătatea noastră este pusă în pericol. Așadar, de ce să nu ne menținem motoarele curate?

Să recapitulăm cele 10 alimente ce menţin sănătatea ficatului:

1Grapefruit
grapefruit
Sursă Poză: naturolog.ro
2Nuci
Sursă Poză: dietetik.ro
3Ceai verde
Sursă Poză: blog.aimgroup.ro
4Usturoi
Sursă Poză: cefacemimi.ro
5Uleiurile
uleiuri presate la rece
Sursă Poză: gatesteinteligent.ro
6Legume
legume
Sursă Poză: nutritionist.info.ro
7Fructele
Sursă Poză: bebelu.ro
8Curcumin
curcumina
Sursă Poză: laboratoriostegor.wordpress.com
9Cereale integrale
Sursă Poză: fundita.ro
10Varza
varză
Sursă Poză: naturolog.ro
Ți-a plăcut articolul?
The following two tabs change content below.
Pasionată de natură, mâncare vegană, rețete și remedii naturiste. --> Abonează-te gratuit la newsletter (apasă aici) pentru a păstra legătura! Autor al cărții Rețete Alese Pe Îndelete Culese

Latest posts by Daniela Rusu (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *